??????

 

"Теснопътна Железница Стара Планина" представя...

Едно приключение "Moutzouris" - Пушещия влак в Пелион

от Йоана Младенова

Eдно малко парно влакче което ме заплени само от едно видеоклипче в youtube. http://www.youtube.com/watch?v=0d1KV34YDpU&feature=related

От няколко дни разглеждам “google” за да разбера нещо повече за 600 милиметровото влакче намиращо се в Гърция близо до град Волос. Историята е кратка, но вълнуваща:

Линията е създадена през 1895г. от град Волос до селцето Лехония с дължина 13 км. преминавайки през два моста един над река Анаврос и един над река Врихонас. Линията е продължена през 1903г. от Лехония до Милиес с още 16км., общата дължина на линията е 29 км. Проектирана и изградена от италианския инжинер Evaristo De Chirico баща на световно известния художник сюреалист Giorgio De Chirico . Архитекта успешно е комбинирал знания и въображение в проекта на живота си. За времето си архитекрурното решение е магнетично – природа и железница се сливат в едно.

Пътуването отнема около час и половина с 25 км/ч преминавайки през 8 каменни моста (с две , три , четири и пет арки ) и един железен мост, по който железопътната линия следва крива, докато моста сам по себе си е прав , - два тунела и много защитни стени. Всички гарички са архитектурни шедьоври.

Влакчето отвежда до места който не са достъпни с никакъв транспорт, преминавайки през маслинови горички и населени места съумели да запазат автентичния си облик от преди 100 години , а от върха на планината се открива прекрасна панорама към морето.

През 1971г. линията е закрита поради нерентабилност,но под натиска на местното население влакчето е възстановено през 1996 година и от тогава се използва за туристически цели.

През лятото влакчето работи всеки ден, а през другите сезони работи само събота и неделя от гара Лехония в 11 часа и в 16 часа от гара Милиес. Това предполага, че трябва да се отделят поне няколко дена ... един за да се повозиш и в двете посоки и няколко дни за да се направят панорамни снимки. Не намерих кой знае колко информация, но се нагледах на прекрасни снимки и клипчета. Все пак ми се иска да изживея това приключение някой ден.

Снимките са любезно предоставени от Nikos Kantiris и Ilias Nelass наши приятели от екипа на AMNIZIA Greece.

Теснопътна железница "Стара Планина" (ТЖСП). Всички права запазени. Digital Railroading Ltd.